Juniora, egna anställda dämpar kostnader för e-handels och Marketing Automation chefer

In Adobe Marketo, Content Marketing, E-handel, Hubspot, Klaviyo, Marketing Automation, Martech, Martech / CXM, Nyheter, SalesManago by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Hur är det med ”marketing enhancement” och behovet av externa e-handelschefer där ute på den svenska marknaden? Sedan början av fjolåret har makrotrenden i mångt och mycket gått mot att anställda sina egna. Istället för att snabbt ta in yttre stöd på högsta, beslutsfattande positionerna.

0SEK
i timmen blir en kostnad på närmare 5 Mkr per år
AD:  

Få ovärderliga råd och kunskap inom området. Öppna upp ett MKSE.com expert online videosamtal på några minuter. Skaffa ett MKSE 🔭 Premium konto idag. En del av MKSE Patreon medlemskapet. Experutvärdering, personligt stöd plattformsval, intel/databastillgång och rådgivning längs med vägen.

Dessutom är beställarsidan inte alls rädd att ta in relativt juniora personer på C-level och högre positioner inom e-handel, marketing automation, martech och UX/CX ansvar. Ett sätt i sämre tider att få snabbt ned t ex löneanspråk och generella kostnader (t ex på expertkonsulter som senare åren kunnat ta 1500-2500 SEK/h under löpande räkning för detta) kring en ledningsposition. Och på samma sätt som med den generella inhouse-trenden, som ständigt och i vågor påverkar reklambyråernas roll och yttersta ansvar, är det ett sätt att testa och förändra. Röra om en aning, för att samtidigt kunna påpeka för styrelsen att åtgärder har skett men egna ambitionerna och ansvaret kring t ex martech och Marketing Automation ligger kvar.

Branschinsatta MKSE.com varit i kontakt med påpekar gärna att det för vissa ansvar enligt ovan ibland bara krävts några kurser på KYH Yrkeshögskola, Medieinstitutet, Berghs School of Communication inom t ex Marketing Automation för att direkt få fullt ansvar hos stora beställare. Samma sak gäller personer födda på t ex 90-talet som snabbt får övergripande ansvar kring e-handelsbudget inom FMCG, retail, etc. efter varit verksamma något eller några år hos en martechbyrå eller inom ett nätverk med e-handelskonsultation.

Oscar Jacobson med sin relativt nya Centra av NoA Ignite från förra hösten väljer däremot inte helt att anställda på e-handelspositionerna. De tar idag in nya expertkonsultinsatser inom omnikanal- och D2C från svenska Omniarch i rollen som produktägare e-handel. Oscar Jacobson är även en MailChimp Marketing automation användare med en Depict.ai och satsade för något år sedan på Zalando Marketplace tillsammans med just expertstödsbyrån Omniarch.

Beställarstöd inom martech, e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss