Tre ut, en in som ledare inom Multichannel Marketing Hubs 2023

In Analys / Statistik, CDP, DMP, Martech, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Gartners nya Magic Quadrant för Multichannel Marketing Hubs 2023 är ute sedan ett tag tillbaka. Där letar analytikerna efter avancerat analysstöd, real-time offer management, integrated multichannel marketing stöd, kunna skapa och iscensätta kampanjer och kommunikation via webb och email samt personaliserings och profileringsstöd.

Det är en kvadrant där saker händer. Till skillnad från många andra kvadranter där enbart millimetrar i sidled är vad som förändras var tolfte månad. Den kommer ut årligen, och ut som ledare från förra året är Oracle, Redpoint Global samt SAS. In är mer ofta förekommande, noterade Braze (just nu värderade till hela 41 mdr SEK). Året innan fick SAP och HCL smaka på sleven och rök som ledare. Adobe och Salesforce står så klart stadigt kvar som ledare. Som i så många andra kvadranter, wave’s och utvärderingar.

Braze ökar därmed från ”challengers” samtidigt som Oracle helt försvinner (!). Redpoint Global tappar till ”visionaries” samt SAS går ”hela vägen ned” (om man så vill) till ”niche players”.

För övrigt exakt samma topptrio som Forrester använder i sin variant Cross-channel Marketing Hubs capabilities 2023 som kommer ut på våren. Minus att de även hade med SAS i år. Men då ”relationspengen” för att jobba med analysinstituten brukar gå till en av (de iaf mellanstora) aktörerna och inte till båda. Då har det historiskt blivit mycket sällsynt att så händer.